RUDNIK ” GOVCE “

Torek 11.06.2019 ob deveti uri smo se zbrali pred trgovino Mercator , da se odpeljemo v Sedraž. V Sedražu nas je pričakal vodič Drago.

Najprej smo si šli ogledat cerkev Sveta Jedert, ki je bila zgrajena leta 1652 in prenovljena 1921.Cerkev je arhitekturno čudovita ,delo italijanskih mojstrov. Cerkev ima orgle in glavni oltar Svetnice Sveta Jedert. Posebnost v cerkvi je Sveta Barbara ,zaščitnica  rudarjev. Zgodba pripoveduje , da Barbaro obglavi lastni oče ,ker je želela  spremeniti vero. Bila je stara komaj osemindvajset let ,zato imajo rudarji na svojih uniformah  osemindvajset zlatih gumbov.

Pot nadaljujemo mimo partizanskega spomenika Ivana Gozdnikarja. Bil je izdan  in ustreljen pri osemnajstih letih.

Hoja po asvaltni cesti nas pripelje  do tiskarne Jakopič. Naša pot se počasi vzpenja in že smo na makedamski cesti. Ja , pošteno nam je že vroče. Končno drevesa in senca. Tu nam vodič Drago pokaže , kje je bil nekoč tudi rudnik , kjer so odkopavali sivo glino. Oskrbovali so  Liboje in Zaprašič, vse do leta 1961 ,ko prenehajo z izkopavanjem gline.

Še kar se vzpenjamo po makedamski cesti in na vrhu v daljavi vidimo Lovrenc, Kopitnik, Veliko kozje, Lisco….

Končno rudnik Govce. Pred rudnikom ponosno stoji vitlo, ki so ga uporabljali rudarji za vleko ” huntov ” vse od leta 1947 do zaprtja rudnika Laško 1991.

Tu nas pričaka žena našega vodiča, oblečena v rudarski uniformi. Tudi vodič se obleče  v pravo rudarsko delavno oblačilo.  V rudniku Govce so odkopavali različne sloje premoga ,ki so ga poimenovali ,sloj Liše, sloj Govce, sloj Sveta Jedert na globini 180 metrov.

V muzeju rudnika imajo slike petih kmetij , vas pa se je imenovala Govce.   V vasi je bilo pet kmetij in cerkev.Razen  rudarstva so se kmetje  ukvarjali s poljedelstvom ,kjer je najbolj uspevala koruza.

Zaradi rudarjenja se je vas pogreznila vase. Ob pogledu na prostor kjer je stala nekoč vas so sedaj samo travniki. Videli smo tudi razen rudarskih oblačil, reševalne naprave, nosila, zaščitne maske ,ki so jim služile v primeru nesreče v rudniku..

Po 45 minutnem ogledu muzeja  smo se počasi odpravili v dolino na kmečki turizem  Nemec. Tam nas pričaka prijazna lastnica Jerica. Pripravila nam je izredno okusno enolončnico in za posladek  smetanovo potico.

Bil je čas ,da se vrnemo domov. Domov smo se vračale polne lepih vtisov.

Škoda ,da niste bili z nami.

ekipa  DU Hrastnik

 

 

Dodaj odgovor