8. MAREC – DAN ŽENA

Mesec marec je namenjen vsem nam – ženskam. In prav je tako.  Zato bodimo še naprej ponosne sejalke lepih misli, dejanj in besed, ki se najraje primejo spomladi in potem se s cvetenjem  trosijo na rodovitna tla. In to ženske zmoremo tudi v teh težjih časih.

Največja sreča nas vseh je, če bivamo v družbi ljudi, ki nas spoštujejo in imajo radi. Najlepše vsakodnevno darilo, ki je povrhu še zastonj, je nasmeh, je lepa in prijazna beseda, je beseda optimizma in spodbude. Svojo notranjo moč gradimo na lepih spominih, sedanjost in prihodnost pa nam bogati prijazen pogled na svet.

Starši imamo tako zelo pomembno delo, ko v najranljivejših letih majhnim deklicam pomagamo oblikovati občutek za sebe. Za lastno vrednost. Sposobnost zaupanja v dobro. Da jim z objemi povemo, da so vredne in dragocene že samo zato, ker obstajajo. Da si z ničemer ne rabijo zaslužiti te ljubezni. Ker one so ljubezen.

Ženske smo skozi različna zgodovinska obdobja pokazale, da smo močne in enakopravne. Prav pa je, da se v sedanjih razmerah večkrat ozremo na človekove pravice in svoboščine ter s tem k našemu človeškemu bistvu – dostojanstvu, kar bi moralo biti in ostati temeljni vir za sožitje vseh ljudi in ga ne smemo prezreti ali celo poteptati. Žal se ravno to dogaja tudi v naši državi. Slaba tolažba pri tem je, da so žrtve poteptanega dostojanstva obeh spolov in vseh družbenih skupin. Zato naj mesec marec izžareva tudi naše, žensko dostojanstvo, naš prispevek k razvoju družbe in našo pravico do enakopravnega mesta v njej.

Naj končam z željo, da vse ženske tudi v teh čudnih, negotovih časih živijo tako, kot si želijo in zaslužijo.

Jerica Laznik, koordinator programa SzS