DAN ZA SPREMEMBE

DAN ZA SPREMEMBE 

  1. aprila 2022 se je pričela vseslovenska prostovoljska akcija, ki je nastala z namenom spodbujanja državljanov k aktivnemu odzivu na potrebe svoje skupnosti in ustvarjanju priložnosti, da se lahko vsak preizkusi v vlogi prostovoljke ali prostovoljca. Slovenska filantropija je tako že trinajsto leto zapored povezala številne prostovoljce po celi Sloveniji, letos pod sloganom Soustvarjajmo skupnost.

Pomen akcije »Dan za spremembe« je sooblikovanje boljše družbe, tako, da se v svojem okolju povežejo v akcije, ki lahko rešujejo aktualne probleme in izboljšujejo kakovost bivanja. Vsako leto v mesecu aprilu se tako nagovarja prebivalce Slovenije s sloganom »Ne prepuščaj se toku, spreminjaj tudi ti«, da vsaj za en dan postanemo prostovoljci in prostovoljke.

Med 194 izvedenimi prostovoljskimi organizacijami, ki so svoje soustvarjanje skupnosti izvajali v 86 krajih po Sloveniji smo bili aktivni tudi prostovoljci program a Starejši za starejše Društev upokojencev Zasavske pokrajine.

Prostovoljci programa starejši za starejše in člani društev upokojencev Zasavja smo se odločili ta dan soustvarjati s stanovalci domov starejših na Izlakah, v Hrastniku,  Domu za starejše Tisje v Črnem Potoku in enoto v Litiji. Žal nas je v Hrastniku, zadnji trenutek, prehitela corona, kar pa ne pomeni da smo svoj namen in obljubo opustili. Saj veste, če se zaprejo vrata – odprite okno in smo se potrudili stanovalcem doma povedati, da mislimo na njih in pridemo, ko bodo razmere boljše in druženje brezskrbno. V drugih domovih pa so se nam pridružili odlični glasbeniki in pevci, članica VDC Litija, osnovnošolci in najmlajši ter z recitacijami, glasbo in plesom popestrili in polepšali druženje.  Srečanja v domovih starejših so vedno posebna izkušnja, saj veliko pomenijo nam in njim, ker vedno prinašamo malo veselja, igrivosti, novic o domačem kraju, porokah, krstih in še mnogočem, kar jih zanima in jim je bilo dolga leta tako domače. Ob druženju pa smo skupaj tudi zapeli in stanovalcem izročili  simbolična velikonočna darila, rožce in domača peciva naših prostovoljk.

Po vsem slišanem in doživetem ob naših druženjih s starejšimi sem prepričana, da je v današnjem času skupnost tista, ki lahko daje občutek sprejetosti, sigurnosti, pripravljenosti dajanja in sprejemanja pomoči. Zato je potrebna odprtost in prijaznost vseh nas, da se bomo v svoji skupnosti počutili varne in sprejete. To je najmanj kar lahko storimo drug za drugega, si narišemo nasmeh in ponosno stopamo v nov dan.

 

Jerica Laznik, PK programa SzS Zasavske pokrajine

UVODNO IZOBRAŽEVANJE PROSTOVOLJCEV

 

V programu Starejši za starejše že dalj časa opažamo, da nam primanjkuje prostovoljcev, ki bi nadomestili in bili v pomoč starejšim, ki svoje delo opravljajo že od začetka izvajanja programa, ta pa nosi letnico 2004. Tako se z različnimi oblikami trudimo pridobiti nove moči, ki bi programu prinesli tudi svežino, nove ideje in načine vzpostavljanja stikov s starejšimi občani v našem okolju.

Zato je bilo tako lepo sprejemati prijave novih prostovoljcev, ki se bodo udeležili uvodnega izobraževanja in spoznavanja načina, zakonitosti, pravil in pasti prostovoljstva. Predvsem pa se prepričali, da je to res plemenito delo, ki je v veliki meri poplačano z zadovoljstvom, ki pogreje dušo in srce. V tem delu preizkušaš in spoznavaš meje človeške ljubezni, potrpljenja, sočutja, empatije in spoštovanja. Vse to se prepleta tudi z bolečino in iskanjem rešitev, ki bi negotovost in žalost omilili ali celo premagali. Včasih nam uspe, včasih pa smo lahko samo tihi spremljevalci, ki ponudijo druženje, tolažbo in predvsem občutek, da naši obiskovanci niso sami.

Naša izobraževanja so strokovna in potekajo v prijetnem vzdušju predvsem po zaslugi naše izobraževalke ga. Danice Kurent, ki svoje znanje in izkušnje črpa iz dolgoletnega dela v sociali, kar je tudi osnova našega programa.

Srčno upam, da bomo naše izobraževanje z novimi prostovoljci izvedli tudi v jesenskem času in tako pomlajeni pogumno in še bolj številčno zakorakali v svet prostovoljstva ter bili v oporo našim starejšim in jim s tem pripomogli, da jesen življenja preživljajo v znanem in njim ljubem okolju – doma.

 

PK programa SzS Zasavske pokrajine: Jerica L