LETNO SREČANJE PROSTOVOLJCEV ZASAVSKE POKRAJINE

Tako, pa nam je uspelo izpeljati še eno prijetno letno srečanje prostovoljcev programa Starejši za starejše DU Zasavske pokrajine.

V torek, 16.8.2022 smo se v lepem in sončnem dopoldnevu udeležili letnega srečanja  Pr Čop na Podkumu. Malo smo premišljevali, se pogovarjali in prišli do odločitve, da srečanje moramo izpeljati, saj je to edina priložnost v letu, da se vidimo, spoznavamo in pogovorimo vsi, ki svoje poslanstvo uresničujemo v skrbi za starejše, ki nas potrebujejo za druženje, igranje družabnih iger, pogovore ob kavici, krajše sprehode, prevoze, manjše nakupe in pomoči na domu ter pomoč pri reševanju vsakdanjih težav, ki jim težijo življenje.

Prostovoljstvo je del našega življenja in to je tista skupna vez med nami, ki nas povezuje in je krasna podlaga za razvijanje prijateljskih vezi, ki so v vsakdanu tako pomembna. Zadnje dve leti so se naše dejavnosti malce spremenile, počasi pa se z omejitvami, zaradi covida, navajamo živeti in svoj način dela usmerjati v bolj varna druženja in izvajanja pomoči. Rezultati našega dela in odzivi nam kažejo, da smo na pravi poti in da se tudi starejši znamo prilagajati raznim življenjskim okoliščinam in preizkušnjam. Res pa je, da se v teh čudnih časih velikokrat najdejo razne prepreke in za nadaljnje delo potrebujemo še večjo motivacijo in željo storiti vse potrebno, da ohranimo zdravje in predvsem bistro glavo ter s tem prispevamo svoj delček k lepšemu vsakdanu nas vseh.

O vsem tem in še marsičem drugem smo se na našem srečanju lahko pogovorili in vse nove zamisli in ideje bomo tudi poskušali vnesti v naše nadaljnje delo. Vsi pa se zavedamo, da so med starejšimi precej važna druženja in pogovori, ki preganjajo samoto in osamljenost, ki se tako hitro prikradeta v naša srca in dušo.

Glede na vse napisano velja želja po ohranjanju srčnosti in naj se naše izkušnje in dobra dela med starejše delijo še naprej in skušajo z njimi k nam privabiti novo moč, da bomo skupaj pisali nove lepe zgodbe ter tako osmislili življenja osamljenim in starejšim.

 

Na našem srečanju so se nam pridružili tudi gostje. Naj začnem pri tem, da nas je s svojo prisotnostjo razveselila vodja programa ga. Rožca Šonc, ki je med drugim izrazila svoje spoštovanje do opravljenega dela prostovoljcev, ki je včasih tudi spregledano in premalo cenjeno.

Lepe besede in želje po nadaljnjem uspešnem delu in sodelovanju med društvi pa sta nam namenila tudi predsednik DU Zagorje in predstavnica DU Šmartno pri Litiji.

Šef Lojze pa nas je s svojo ekipo zapeljal z odličnim kosilom, ki je imelo pridih domačnosti in svežine, da so naše brbončice kar zaplesale.

Za dobro voljo in obilico nebrzdanega smeha pa je poskrbela naša odlična humoristka Joži iz Hrastnika. Vedno znova jo je lepo imeti ob sebi in vedno znova je neponovljiva.

V zelo lepem spominu pa nam bodo ostali donatorji programa, ki so nam ob tej priliki pripravili nekaj uporabnih promocijskih izdelkov in pripomočkov (Lek d.d., Vzajemna, Diners club). Posebno zahvalo v imenu vseh prisotnih prostovoljcev pa izrekam Lek-u d.d., ki deluje v skupini Novartis in je s pohodnimi palicami prijazno poskrbel za bolj varen korak naših prostovoljcev.

Vsem nam želim, da se epidemiološko stanje umiri in starejši v druženjih lepo in prijetno preživimo prihajajočo jesen.

 

Jerica Laznik, PK programa SzS Zasavja