FUNŠTERC – FESTIVAL STEKLA IN ZASAVSKE KULINARIKE

Po dveh letih premora se je v Hrastniku ponovno zgodil že tradicionalni 10. Funšterc – festival stekla in zasavske kulinarike, ki se ga je udeležila tudi ekipa Društva upokojencev Hrastnik. Letošnji festival je zamenjal lokacijo in je potekal na bivših rudarskih prostorih – pri kompresorski postaji v Hrastniku. Mislim, da je bila to dobra odločitev, saj funšterc izhaja iz domov rudniške kolonije in so ga rudarji, zaradi njegove oblike in barve, poimenovali knapovsko sonce, ker jim je v času malice osvetlilo temačen prostor v rudniku. Na festivalu se poleg funšterca pripravlja tudi krumpantoč, ki izvira iz spodnjega dela Hrastnika in je bil tradicionalna jed steklarskih družin.

Na letošnjem festivalu se nas je zbrala pisana druščina okušanja in zabave željnih domačinov, gostov, pevcev, plesalk, glasbenikov. Seveda pa ni šlo brez naše rudarske godbe, ki so se ji pridružili tudi godbeniki iz Idrije. In v takem vzdušju je bila priprava našega funšterca užitek. Pri pripravi funšterca in krumpantoča ni odločilen samo okus, veliko šteje izvirnost, ki pa nima meja in smo jo na našem štantu ponudili tudi mi. Za kuhalnico, šeflo, ponev, skrbno pripravljeno maso, narezano čebulo in okusno solato so skrbele naše prostovoljke Sanda, Ljiljana, Eli in Stanka. Že samo s svojo opravo so pokazale, da bo funšterc narejen in postrežen z ljubeznijo. Zato tudi ni manjkalo pohval in prijaznih besed.

Funšterc in krumpantoč se je pripravljal na 15 štantih, ki so kar kipeli od pisanih predpasnikov in pokrival, dežnikov, rožic, sadja, začimb, namazov in marionet. Posebnost letošnjega festivala pa so bili gostje iz Idrije, ki so nas pogostili s svojimi slavnimi idrijskimi žlinkrofi, ki so bili odlični. Poleg naših okusnih prigrizkov pa smo si lahko ogledali tudi štante z izvirnim nakitom, zasavsko pravljico, medenimi izdelki……..Skratka, imeli smo vse in še več.

Zato nasvidenje naslednje leto!

 

Jerica Laznik